Ny familjemedlem?
-20% rabatt

hundvalp-kattunge-djurproffsen-vimmerby

Hundvalp

Valppaket – 20% rabatt på utvalda artiklar
Vi har utformat ett valppaket där vi samlat ihop de viktigaste produkterna du behöver till din lilla valp. Du får hela –20% på hela köpet när du handlar följande artiklar (gäller ordinarie priser och du väljer själv märke/ design).

✔ Sovplats
✔ Matskål
✔ Koppel
✔ Halsband
✔ Borste/ kam
✔ Hundschampo
✔ Klotång
✔ Bajspåsar
✔ Tugg
✔ Leksak

✔ Belöningsgodis

Saker man bör tänka på
Att köpa en hundvalp är en dröm för många, och hunden är ju människans bästa vän! Dock är det ett stort ansvar man axlar, och det gäller att tänka igenom detta ordentligt då vissa hundar kan bli uppåt 15-18 år! Här är lite saker att fundera på om man går i valptankar:

Ras
Vilken ras passar dig/din familj bäst? Det är alltid viktigt att läsa på ordentligt då de har väldigt olika krav på t.ex. motion, pälsvård och mental stimulans. Det finns allt från brukshundar som vill arbeta hela dagarna, till rena sällskapshundar som gärna myser med dig i soffan. Många går bara på utseendet när de ser en söt valp, men det gäller att tänka steget längre, så du kan ge din valp det hem den behöver. 

Päls
Det finns alla möjliga varianter på päls. Där måste du fundera hur mycket tid du verkligen vill lägga på att borsta, bada och kanske t.om. klippa din hund.

Rastning
Hundar bör rastas minst 4 gånger per dag, men en valp som inte lärt sig att vara rumsren måste ut betydligt oftare än så. Varje gång den ätit, lekt eller sovit så ska man ta ut valpen på trädgården och låta den göra sina behov. Man ska inte motionera/promenera sin valp då det är skadligt för en växande kropp, självklart ska de ändå få komma ut och utforska och busa av sig.

Kostnader
Det tillkommer såklart kostnader när man ska få hem en valp. Försäkring är något vi alltid rekommenderar ifall olyckan är framme, även vaccinationer och kanske även kastration. (om man väljer att göra det). Foderkostnader ska man också ha i åtanke, köper man en större ras så äter de självklart mycket mer än en liten.

Hundvakt/lämna ensam
En hund (vuxen) får enligt lag inte lämnas i mer än 6 timmar i sträck, dock är detta i längsta laget. (ca 4 timmar är mer lagom). Så jobbar man heltid måste man ha en plan för detta. En valp kan man absolut inte lämna så länge, så många väljer att ta semester i samband med hemkomsten av valpen. Det kan även vara bra att ha en plan för de gånger man eventuellt ska resa bort. Vem ska då ta hand om hunden? Det finns såklart hundpensionat, men många vill lämna den hos någon bekant som hunden känner.

Att få hem en valp
När valpen kommer hem så är det viktigt med lugn och ro så den får undersöka sitt nya boende och bekanta sig med er i lugn och ro. Vänta lite med att bjuda in hela släkten eller att åka iväg på olika utflykter. Det är en stor omställning för valpen så ge den lite tid. Valpsäkra hemmet och se till att han inte kan ramla ner för någon trapp eller äta något olämpligt. Valpar tuggar på det mesta, så håll koll och köp olika typer av leksaker och tuggpinnar så de får utlopp för sitt tuggande. Mjölktänderna tappas runt 5-6 månader, så Fortsätt gärna med samma foder i några veckor, även om du tänkt byta sort (tänk även på att vid eventuellt foderbyte ska man blanda ny och gammal mat i ca 1v). När valpen känner sig mer som hemma är det viktigt att börja med att vänja den vid hantering såsom kloklipp, tandborstning mm. Det är också bra att vänja den vid olika människor och olika miljöer så att det blir en trygg hund som inte är skygg eller blir rädd av nya ställen. Att gå en valpkurs är alltid en bra idé. Där får ni lära er mer om valpar, grundläggande kommandon och framförallt får valpen lära sig att umgås med andra hundar.

kattunge1.jpeg

Kattunge

Kattungepaket – 20% rabatt på utvalda artiklar

Vi har utformat ett kattungepaket där vi samlat ihop de viktigaste produkterna du behöver till din nya familjemedlem. Du får hela –20% på hela köpet när du handlar följande artiklar. (Gäller ordinarie priser och du väljer själv märke/ design).

✔ Kattlåda
✔ Sand
✔ Siktslev
✔ Halsband eller sele
✔ Leksak
✔ Godis
✔ Mat och vattenskål
✔ Klotång
✔ Kam eller karda

Saker att tänka på
Kattungar är bland det sötaste som finns, och det är självklart en underbar familjemedlem. Dock är det ett långt ansvar som man ska tänka igenom ordentligt innan. Katter kan leva i ca 13-17 år men vissa blir även uppåt 20 år. Här är lite saker att fundera på om man är intresserad av kattunge:

Ras/Pälsvård
Den vanligaste katten i sverige är bondkatten,  men det finns även många raskatter som t.ex. ragdoll, norsk skogskatt och maine coon som är väldigt populära. Läs gärna på innan om du är intresserad av raskatter då de har lite olika temperament mm. Tänk efter en extra gång hur mycket tid du vill lägga på pälsvård, då de långhåriga katterna kräver regelbunden borstning för att förebygga tovor. Tovor kan bli väldigt smärtsamma för katten då de drar i skinnet.

Kostnader
Det tillkommer såklart kostnader när man ska köpa kattunge. Försäkring är alltid att rekommendera ifall olyckan är framme, även vaccineringar och eventuell kastration. Tänk även på att köpa ett ordentligt torrfoder med hög kötthalt i för att katten ska må bra hela sitt liv.

Kattvakt
Enligt lag ska en katt ha tillsyn 2 gånger per dag. Så åker man ofta bort så gäller det att man vet någon som kan se till katten och ge mat och vatten.

Att få hem en kattunge
När kattungen kommer hem är det viktigt med lugn och ro så att den får undersöka sitt nya boende och bekanta sig med er i lugn och ro. Det är alltid en stor omställning med en flytt, så stressa inte på katten och vänta lite med att ta emot nyfikna besökare. Gör hemmet säkert för kattungen, plocka t.ex. undan smågrejer den kan svälja, se till att den inte kan smita ut genom något fönster och håll toalocket stängt!

Det finns även många växter som är giftiga för katter, t.ex. julros, änglatrumpet, ginst, liljekonvalj och liljor. Se till att dina växter är säkra för katten.
Finns det barn i familjen är det viktigt att lära dem direkt att katten är ömtålig och att ha koll på dem. Ge gärna barnet en leksak i form av ett kattspö så att de kan leka säkert med katten. Gömmer sig kattungen så låt den va ifred, jaga inte fram den för det kan skrämma dem. Fortsätt med samma foder som kattungen är van vid. Vill du byta foder så vänta några veckor och blanda sedan ut maten med den nya för en mjuk övergång

Kattungar behöver mycket lek, aktivering och gos för att bli en trevlig familjemedlem. Det finns alla möjliga varianter på leksaker, de ska gärna innehålla kattmynta som stimulerar dem. Är du borta på dagarna så är det viktigt att det finns saker katten kan sysselsätta sig med. Alla katter klöser, detta är en form av revirmarkering som även slipar ner klorna. Ge katten flera alternativ till klös, gärna i olika rum. Många köper en större möbel där katten kan klättra, gömma sig och få utsikt över rummet, de gillar att spana! När de är små kan man även lägga ut någon enkel klösbräda så de har fler alternativ. Annars kan kattungen ge sig på soffan eller sängen, och det vill man inte. Vissa klipper även klorna på sin katt, speciellt innekatter. Vänj dem då tidigt vid detta.

Att få katten rumsren är väldigt viktigt, köp gärna så kallade kattungelådor med låga kanter. Ställ gärna ut flera stycken i början så de alltid har en nära. Se till att rensa lådorna ofta då katter är renliga djur. Ställ ner katten i lådan och gräv lite med handen så brukar katten bli nyfiken. Kattsand finns i flera olika modeller, de vanligaste är klumpbildande sand eller naturströ av träfibrer. Testa dig fram och se vad katten tycker om.

Vill du ha mer information om valp och katt samt om våra startpaket? Kom gärna förbi oss i butiken så berättar vi mer.